Πώς υπολογίζεται μια αποζημίωση όταν ένα ακίνητο είναι υπασφαλισμένο;
Συχνά οι πελάτες όταν ασφαλίζουν ένα ακίνητο ή περιεχόμενο, επιμένουν για μια προσφορά ή ένα συμβόλαιο με λιγότερο κεφάλαιο από την πραγματική του αξία, ανησυχώντας για τα ασφάλιστρα που θα πληρώσουν!Πολλοί είναι και οι δανειολήπτες που επιμένουν για ασφάλιση μόνο για το υπολειπόμενο κεφάλαιο του δανείου. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη!
Ένα ακίνητο ασφαλίζεται στην πραγματική του αξία, δηλαδή στο κεφάλαιο που θα απαιτηθεί μετά από μια ζημιά, για την επισκευή ή και αντικατάστασή του, με ένα καινούργιο ίδιας χρήσης και ποιότητος συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων αδειών οικοδομής, αμοιβών αρχιτεκτόνων κτλ . Αντίστοιχα συμβαίνει και σε μια ασφάλισησυνήθους περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης μεταφοράς, εγκατάστασης κτλ.
Υπασφάλιση χαρακτηρίζεται η περίπτωση κατά την οποία το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι μικρότερο από την πραγματική αξία των ασφαλιζόμενων αντικειμένων. Εάν ένα «πράγμα» ασφαλιστεί για μικρότερη αξία από την πραγματική, τότε σε περίπτωση ζημίας ο ασφαλισμένος θα αποζημιωθεί ένα μέρος της ζημιάς και όχι όλο το ποσό.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ορίσει ένα «προεπιλεγμένο» ενδεικτικό κεφάλαιο ασφάλισης ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου για τα προγράμματα ασφάλισης που διαθέτουν ώστε να αποφευχθεί η υπασφάλιση. Το κεφάλαιο αυτό διαμορφώνεται συνήθως ανάλογα την κατασκευή του ακινήτου, πολυτελής ή απλή ή και την φύση του κινδύνου, οικία, εξοχικό, εμπορικό κατάστημα, εργοστάσιο, κ.α. Αντίστοιχα μεριμνούν και για το περιεχόμενο σύνηθες, μεγάλης αξίας, εμπορεύματα, εξοπλισμός κ.α. ή και την ασφάλιση άλλων πραγμάτων, αξιολογώντας με διάφορους τρόπους την πραγματική αξία ασφάλισης του κινδύνου.
Ορισμένοι πελάτες κάτω από την πίεση των συνθηκών της καθημερινότητας συνηθίζουν να λένε «φτιάξε ένα χαρτί να υπάρχει...!». Ο διαμεσολαβητής όμως οφείλει να ασφαλίσει τον ενδιαφερόμενο πελάτη στην πραγματική αξία της συνεργασίας τους !